Bookmark and Share | |
Hjem > Ut i naturen > Vandring

Turer i skog og mark ...


Bilder Ole 127.jpg     Dokkvatnet    Bilder Ole 355.jpg

Skeikampen / Gausdal Nordfjell

Fjellet rundt Skeikampen har vært benyttet som turområde i mange generasjoner. Her gikk de
gamle handelsrutene, og du kan i dag følge deres vei fra Skeikampen gjennom Almannaskardet til
Gudbrandsdalen.

I dag ligger et stort nett med godt merkede stier og venter på deg.  Løypenettet består av over 150 km med merkede stier, fra lette til utfordrende, og vekslende mellom snaufjell og høyfjellsterreng.
Mangfoldet er stort, alt fra en utsiktstur til fjelltoppen Bjørga der du finner hemmelige bademuligheter, til en
dagstur langs Peer Gynt stien til Fagerhøi. Fra toppen av Skeikampen kan du bl.a. se like inn i
Jotunheimen og ned til Mjøsas blanke overflate.

Turkart og turhåndbøker får du kjøpt på bl.a. overnattingsteder, bensinstasjoner, kaféer i fjellet, og på turistinformasjonen.


Utsikt fra Skeikampen 011.jpg       Utsikt fra Skeikampen 008.jpg    Utsikt fra Skeikampen 006.jpg 
Steinhytta på toppen av Skeikampen.

Forslag til vandring på Skeikampen kan lastes ned her: Turbeskrivelse og  kart


Noen utvalgte turer på Skeikampen:

HELGAFOSSEN 
Et av de flotte stedene Skeikampen har å by på! Denne turen er spesielt egnet for barnefamilier siden den ikke er lengre enn 4 km i flatt terreng tur-retur.
Turen tar omtrent  1,5 time fra du strater til du er tilbake igjen, såfremt du ikke tar en lang pause ved Helgafossen. Terrenget er lett å gå i og før du møter på Skeiselva, hører du den langt borte i det fjerne. Vi følger elven et stykke før vi kommer til strykene/fossen. De kan ikke sammenlignes med strykene det raftes i, men er absolutt verdt et forsøk.
Merkingen starter ved undergangen ved Skeikampen Fjellandsby. Røde piler er malt på veggen. Følg veien mot T-krysset, og gå rett fram på stien. Her går langrennsløypen om vinteren, så området kan være litt bløtt på sommeren. Etter ca. 20 meter tar en tydelig sti av til venstre. Denne er merket med rødt. Følg så rød merking til Helgafossen. Det er flere flotte småstryk og rasteplasser langs stien. Følg stien ut av skogen (her ligger det gamle renseanlegget). Ta til venstre opp mot den lille garasjen. Her vil du finne inn på den røde stien tilbake. Ved mye regn kan denne stien være bløt.
Turen passer meget bra for familier med små barn da terrenget er lett. Vær oppmerksom på at ved høy vannstand kan elven være stri og med understrømmer.

Skeikampen-heisen-sommer.jpg  Utsikt fra Skeikampen 009.jpg
Skeikampen.                                 Fra toppen på Skeikampen mot Torsdalen og Sjøsetra.

SKEIKAMPEN RUNDT
Turbeskrivelse med utg. pkt. fra Skitorget/Velkomstsenteret. En flott tur som viser fram de forskjellige naturtypene Skeikampen har å by på. Turen passer for de fleste. Modereat terreng med lett stigning. Stien ”Skeikampen Rundt” er ca. 8 km lang, og tar 2-3 timer. Mange flotte utsiktspunkt. Ta med kamera!
Turen vil vise fram Skei fra flere sider, fra skog og snaufjell, til det høyestepunktet (1050 m.o.h.) hvor du får en fantastisk utsikt mot fjellheimen rundt deg. Her vil du se Jotunheimen langt borte i nordvest, og Rondane i nord. De hvite toppene skiller seg godt ut i fra de andre.
Vi følger grusveien opp mot Skeikampen, men tar til venstre i det veien deler seg. Vi følger veien til Skei Fjellkirke og går opp mot kirken. (Den åpen onsdager og lørdager kl. 11-13 i sommerseongen 2011).Her går det en sti nordvest som vi går inn på. Dette er en del av den oransje løypen som går rundt fjellet. I det stien begynner å stige litt, blir terrenget også forandret. Nå blir busker og trær lavere og tettere, og vi får god utsikt til flere fine topper. Her kan det hende vi møter syklister og ryttere, for dette er et populært turområde. Så begynner stigningen, ikke mye, men akkurat passe slik at vi blir varme. Når vi kommer opp er vi på 1050 m.o.h., og har en god oversikt over Skeikampens to sider. I nord har vi fjellheimen, krattskog og snø, mens i sør har vi skog, beiter og setre. Rett nedenfor oss har vi Torsdalen med sitt hjerteformede vann. Vi følger stien sørover, men i stedet for å følge stien til toppen, tar vi stien som går langs siden av fjellet. Da får vi den bratte fjellsiden på høyre hånd, og ser etterhvert deler av Nordens høystliggende 18 hulls golfbaner på venstre side. Her vil du også se "skaret", også en populær off-pist for de tøffe om vinteren. Og så nærmer vi oss Skei, og begynner så smått å se bebyggelsen igjen.
Se kart og løype her!

 Utsikt fra Skeikampen 002.jpg         Utsikt fra Skeikampen 001.jpg   Utsikt fra Skeikampen. 013.jpg  
Utsikt fra Ole Express-heisen på toppen av Skeikampen.

PARADIS

Paradis er et passende turmål for en lett ettermidddagstur med familien. Hit kommer du enkelt ned med barnevogn, og det er ikke for langt for små brneføtter å gå. Terrenget er lett å gå i med lite stigning. Paradis er en flott rasteplass for lunsj eller kvledsmat da det til enhver tid står benker der. Det er også en bålplass som kan brukes, men husk generelt båltenningsforbud i perioden 15.april -15.september. Ved må medbringes, og husk å være sikker på at det ikke er noe varme igjen i bålet når dere forlater stedet. På varme dager er det flott å bade her, men vannet kan være kaldt.
Stien beynner i Går over krysset ved Austlidvegen, mellom vegen og innkjøringen tl leilighetsbyggene. Følg skiltet sti til Paradis. Følg stien til Skei Caravan hvor den går over til grusvei. Kryss veien og fortsett forbi det store skiltet "PARADIS". Følg veien videre forbi hytta ved vanndammen (pumpehus), og etter 5 min. er dere framme på Paradis. For å komme tilbake til Skei igjen, går dere den samme stien, eller videre ut på Austlidveien, ta til høyre og følg den tilbake.

LYKKJOMTJØNNET OG SVARTTJØNNET
Tur til Lykkjomtjønnet og Svarttjønnet, 3 km.
Kjør Peer Gynt vegen fra Skei, ca. 4 km til høyspentledningen krysser veien. Herfra merket sti til Svarttjønnet på høyre side av veien.
På andre siden av veien tar en vei av til Fyksesetra som ligger ved enden av Nisjuvatnet. Utsikt på denne siden mot Gausdal Vestfjell, Langsua Nasjonalpark og Jotunheimen.
Følg stien innover, og første fjellvannet man kommer til er Lykkjomtjønnet. Fortsett videre på stien til Svarttjønnet. På varme sommerdager er det fristende med en dukkert, eller fiske etter ørrett.
Tur/retur, +- 1,5 t.
Evt. gå videre på stien fra Svarttjønnet som fortsetter mot Skeikampen, og kommer inn på turstien som går rundt fjellet.
Kart anbefales, og selges på turiststeder og sportsforretninger i Gausdal. "Østre Gausdal Jakt-, finske- og friluftskart". Målestokk 1:25000. Veil. pris kr. 150,-. (Kartet har bilde av hesten Atom Vinter på framsida).

TORSDALEN - til fots på seterveien bak Skeikampen, 11 km t/r.
Start fra Skei ved Golfbanens driving range på Segalstad Seter/Joker, og følg herfra Torsdalsveien opp forbi Skei Seter, og herfra er det bomvei videre. (Kjøretøy må betale bomavgift). Følg veien rett opp og innover på baksiden av Skeikampen. Etter et par kilometer passeres en utsiktstavle. Stopp her og bli kjent med hva du kan se fra her! Fortsett videre innover Torsdalen. Underveis passeres flere setrer. Utsikt til Torsdalsvatnet og Sjøsetervatnet.  Helt innerst ligger Gammeldalen, setra til Holen i Østre Gausdal. Veien stopper her. Følg samme vei tilbake til Skei. Evt. gå videre i terrenget på lengre tur. Fra her er det sikltet videre innover fjellet, og det går stier i flere retninger, bl.a. til Prestkampen, Avlundskampen, Bånseterkampen og Sjøsetra. Kart anbefales!

 
Andre turer som anbefales:
Prestkampen
Avlundskampen
Kyrakampen og Knutsholoa
Bjørga
Slagsfjellrunden

Se flere forslag: Peer- Gynts rike  og Peer Gyntstien

Skeikampen / Gausdal Nordfjell  


Svatsum / Espedalen

Espedalen-Svatsum-Olstadgrenda 009.jpg Espedalen-Svatsum-Olstadgrenda 008.jpg

"Erlandhusom", Vis-Knut-heimen under Nessetrona

TRONA, også kalt NESSETRONA, 1026 m.o.h.
Kjør opp gjennom Vestre Gausdal til Svatsum og mot Espedalen. Like ved "Vis-Knut-heimen"  går det sti opp til Nessetrona. Parker i veikanten og følg skilt og sti opp. Det er veldig bratt på enkelte partier, og utsikten er fantastisk! Turen tar litt over en time opp, og litt raskere ned. Vil du ha lengre tur, fortsett fra toppen og videre på en av de 2 stiene som går til Nesesætra. Samme sti tilbake. Kart anbefales. "Gausdal Vestfjell med Langsua nasjonalpark", utgitt av Gausdal Fjellstyre i 2015. Målestokk 1:50000. Veil. pris kr. 200,-.


2009-2010 1697.jpg  Helvete - ute.jpg   2009-2010 1700.jpg

HELVETE - Helvete Naturpark 
Ca. 3 km videre innover fra Vis-Knut-heimen ligger Helvete. Nord-Europas største jettegryter.
Jettegrytene vart til i slutten av siste istid. Elva Vinstra rant den gangen nedover Gausdal og ut i Mjøsa - 8 km sør for Lillehammer. For ca. 9000 år siden tok elva nytt løp ned i Gudbrandsdalen etter at en morenerygg i Skåbu - 22 km lenger nord - ga etter.
 Parkering på plassen ved Helvete kafé. Her betales billett i kaféen, og god sti følges ned til bunnen av jettegrytene. Enkelte partier har rekkverk og trappetrinn. Husk gode sko! Nederste delen er bratt, og her er det godt sikret med solid rekkverk. Det er ca. 300 m ned i Jettegrytene fra parkeingsplassen. Fra nede i Helvete er det tilrettelagt slik at det går an gå innover gjelet og gjennom flere store gryter. Den største jettegryta er over 20 meter i diameter og 40 meter dyp.
Etter turen er det mulighet for å kjøpe "Helvetes-diplom" med påskrevet ditt eget navn, som bevis for at du har vært i Helvete.
Oppe på kaféen selges kioskvarer, kaffe, kaker, brus, is, souvernir og middag m.m. Her ligger også sanitæranlegg, Dalbakken Fjellgard med naturparken, lekeaktiviteter, smådyr, bueskytterbane og grillplasser, samt mulighet for å leie torvgamme for overnatting.
Åpent i sommersesongen og utover høsten.
Les mer på www.helvete.info


Espedalen-Svatsum-Olstadgrenda 004.jpg   Espedalen-Svatsum-Olstadgrenda 002.jpg

STORGRUVA OG JØRSTADGRUVA
Kjør Fv255 til Espedalen og parker like ved Eggen Fjellgård / Jotunheimen Fisk. Godt skiltet til nikkelgruvene. Herfra Eggen følges Malmvegen et stykke, så videre over Gammelsetra til Storgruva, og så over Storhøa til Stanggruva. Ned igjen via Snuruhaugen tilbake til bilen ved Eggen. Flott utsikt fra Storhøa, 1445 m.o.h.


 Espedalen 021.jpg  Espedalen 023.jpg  Espedalen 022.jpg

NIKKELGRUVENE I ESPEDALEN
 Espedalens storhetstid som gruvesamfunn var i 1845-1867 og 1874-1888.
Det er flere gruver i Espedalen, bl.a. Storgruva, Stanggruva, Evansgruva, Veslegruva, Andreasberg og Bjellku. Gruvene ligger i Sør-Fron og Gausdal kommuner. De fleste låg på østsiden av Espedalsvatnet. Den største av dem er Stanggruva.
Det har vært gruvedrift i Espedalen flere ganger. Første gang det ble gjort forsøk på gruvedrift var i 1666, men drifta ble lagt ned 6 år senere. Veslegruva er fra den tiden. Den gangen var det kobber som ble utvunnet. Rundt 1840-50  ble det startet opp med ny gruvedrift. Denne gangen var det nikkel som var det edle metallet. Nikkelverket i Espedalen var det første nikkelverket i Norge. Gruvedriften bidro til stor aktivitet og vekst i Espedalen. På det meste skal det ha vært flere hundre og opp mot tusen mennesker som hadde tilknytning til gruvedrifta.

Blant kulturminnene i Espedalen er sporene etter gruvedrifta ganske unik. Mellom Espedalsvatnet og Breidsjøen, omtrent midt i Espedalen, ligger Verksodden.
Ved Verksodden kan du se restene av en masovn (smelteovn, se bildene ovenfor) som er bygd opp igjen etter gruvedriften i Espedalen.
Ved smelteovnen var det også et stort vannhjulmsom drev blåsebelger som sørget for høy nok temperatur i ovnen. I dag ser vi bare murene og vannkanalen. Fra smelteovnen og nedover mot Briesjøen ligger store mengder slagg fra smelteprosessen.Så sent som for noen år siden har det igjen vært interesse for Espedalen. Et canadisk selskap startet i 2003 igjen opp med undersøkelser i Espedalen for å se om det finnes drivverdige funn med dagens teknologi. Falconbridge/Sulfidmalm har derfor drevet prøveboring i området og utreder mulighetene for drift igjen. Mere informasjon finner du hos Blackstone Venture. 

GRAVHOLMEN OG ESPEDALEN FJELLKIRKE
Ved Verksodden ligger Gravholmen, en av Norges mest særpregede kirkegårder. Minnetavler på Gravholmen viser navn på alle som er gravlagt der fra gammelt av. For å komme til Gravholmen må man gå over en lang trebru. Gravholmen brukes også i vår tid, og espedølene blir stedt til hvile på Gravholmen.
Ved kanten ut mot Gravholmen er det bygget ny kirke. Espedalen Fjellkirke ble vigslet sommeren 1974.

Espedalen 020.jpg

SPRENPIGGEN, 1329 m.o.h.
Følg sti fra hovedveien ved smelteovnruinene ved Verksodden/ Espedal Fjellstue. Godt skiltet. Jevn stigning og fin utsikt! Samme sti ned. Alternativt er å gå videre på sti til Strand Fjellstue eller Dalseter Høyfjellshotell og Ruten Fjellstue.

RUTEN, 1517 m.o.h.
Start ved Ruten Fjellstue/Dalseter Høyfjellshotell og følg skilt til Ruten. Skogsterreng i starten, så sterk stigning i snaufjell og videre til toppen. Flott utsikt til både Jotunheimen og Rondane. Turen er på ca. 12 km t/r. Alternativt er å starte fra Espedalen Fjellstue ved Verksodden og følge sti opp via Bingsbu, og så til topps på Ruten!


 


Gausdal Vestfjell og Langsua Nasjonalpark 

 Bilder Ole 139.jpg Langsua_NP 120 LOGO.jpg

En del av den nyoppretta Langsua nasjonalpark ligger i Gausdal Vestfjell. Ormtjernkampen nasjonalpark inngår fra 2011 i Langsua nasjonalpark. Vestfjellet dekker et areal på 589.000 daa, av dette ca. 144.000 daa barskog, 250.000 lauvskog og 170.000 høyfjell. Vestfjellet utgjør omtrent halvparten av arealet i Gausdal kommune. Høyden over havet varierer fra ca. 600 m ved Dokkfløyvatnet til Nordre Langsua som rager 1554 m.o.h. Nordre Langsua er høyeste fjellet i kommunen. Les mer om området som også er døpt Huldreheimen hos UT. no her.

Det er enormt mange turmuligheter, fra korte til lange dagsturer og fleredagersturer langs oppmerkede stier og råk mellom fjellvann, elver og topper. Lett terreng for vandring for barn og voksne, og det kan overnattes på hytter og buer langt fra bilvei. Slik kan en feriere - med å gå fra hytte til hytte i dagevis.
Gausdal Fjellstyre har over 20 hytter og buer i området. Les mer om mulighetene her. I tillegg har turistforeningen flere hytter i området.
Du kan f.eks vandre inn i Jotunheimen fra DNT hytta Liomseter Turisthytte. Nytt i 2014 er ubetjent hytte vinterstid for DNT er Fehytta på Liomseter. Les mer om den, og se bilder her.
Se turforslag fra Liomseter her.

Turkart og turhåndbøker får du kjøpt på bl.a. overnattingsteder, bensinstasjoner, kaféer i fjellet, og på turistinformasjonen.

- Ny TUR APP for Langsua 
- Gausdal Fjellstyre har gitt ut et nytt kart i 2015, trykt i papir som tåler litt mer og det er tydeligere merket opp verneområdene og nasjonalparkgrensene. Kartet heter "Gausdal Vestfjell med Langsua nasjonalpark" og er i målestokk 1:50 000.
- Torill Uthberg har skrevet boka "På tur i Gausdal Vestfjell".
- Randsfjordmuseene / Kittilbu Utmarksmuseum har gitt ut et hefte som heter "Menneskenes bruk av utmark, fra stein og jern til melk og turisme". Et hefte med historisk innblikk i hvordan våre forfedre utnyttet utmarka i Gausdal Vestfjell. 
 

Bilde av tavle.JPG

På tur i Hans Aanruds rike


 
Nye informasjonstavler i forbindelse med Aanrudåret 2013
Det er laget  fire nye informasjonstavler som er satt opp i Aanruds rike rundt Astridbekken i Gausdal Vestfjell.
Tavlene er plassert på følgende steder:
- ved Kirkerudsætra, tidligere Aanrudsætra
- ved Klininggrautsteinen
- ved foten av Hærfjellet, der stien opp til toppen tar av fra Nysetervegen
- ved Astridbekken

Det er gitt ut en CD med fem noveller av Hans Aanrud lest av Anne Kleiven. Den er å få kjøpt i enkelte butikker i Gausdal, og på eget forlag tlf. 913 49955. (Det arbeides med enda en ny Cd pr. juli 2013. Sp.mål/info. ring 913 49955).

Gausdal 2012 014.jpg    Nisjuvatnet    2009-2010 1648.jpg
Utsikt fra toppen på Hærfjellet.       Utsikt mot Vestfjellet fra Nordfjellet.  Råk i Vestfjellet.

Hærfjellet, 1024 m.o.h.
Kjempefin utsikt. Et enormt rundskue!
Lett tur: Start enten fra Værskei Kafé (ca. 4 km) eller fra Astridbekken (ca. 3 km). Du kan forlenge turen ved gå fra Herfjellet mot setergrenda Nysetra, og videre derfra til Morgobeittjønnet og fram til Værskei (ca. 7 km).
Kort tur: Fin tur for små barn, de som har det travelt og de som vil gå bare litt: Kjør bil innover Nyseterveien (selvbetjent bomvei som tar av midt mellom Astridbekken og Værskei) ca 2km fra hovedveien og inn til parkeringsplassen ved stien opp til Hærfjellet. Herfra er det lett sti og snaufjell opp til toppen, ca. 10 minutter å gå. På toppen er det benker, besøksbok og en utsiktstavle med navn på fjelltopper som kan sees fra her.

Rundtur fra Værskei til Hærfjellet, Nysetra og tilbake til Værskei. Se turbeskrivelse her

 Fangstgrop-kulturstien 002.jpg   Fangstgrop-kulturstien 003.jpg  Dokkfløydemningen-området ..011.jpg
Informasjonstavle.                           Rekonstruert fangstgrop.                Demningens mål.

Kulturstien på Kittilbu
Start ved Kittilbu Utmarksmuseum. Stien er ca. 1,5 km og ender ved Dokkfløyvatnet. Kulturstien fører deg gjennom et landskap preget av mange generasjoners bruk, fra jernalder med kullgroper og slagghauger til elgfangst systemer og seterbruk. Underveies kan det rastes i Skogskoia, som er åpen for alle. Kulturstien er under oppgradering, (2011) og er ment å kunne brukes av alle, også barnefamilier med barnevogn og rullestolbrukere. Nye skilt er satt opp på flere språk. Omvisning med guide i Kulturstien m.m. kan bestilles på Kittilbu Utmarksmuseum.


Dokkfløydemningen-området 001.jpg  Dokkfløydemningen-området 002.jpg  Dokkfløydemningen-området 004.jpg
Kulturdammen ved Dokkfløy.           Naturlig badestamp.                      Den gamle damhytta "Pervigen Hotell".

Kulturdammen ved Dokkfløydemningen
En miniatyrmodell av det gamle damanlegget ved Døkkfløyvatnet er bygd ved Skilbekken, ca. 350m før en kommer ned til demningen. Den ligger litt opp fra Dokkfløyvegen. Følg skilter. Den gamle damhytta, Pervigen Hotell som Hovel Halden døpte den, ble gjenreist like inntil damanlegget, også kalt kulturdammen, som viser den gamle fløyterdammen slik den var før Dokkfløyvatnet ble oppdemt i 1989. Hit er det bilveg helt opp, og det er gode parkeringsmuligheter. På fine sommerkvelder er det populært å reise hit for å kose seg med medbrakt niste, grille og bade. Les mer om Kittilbuområdet her .


Ormtjernkampen, Dokkampen, Glupan og Snæreskampen
Fire topper i tidligere Ormtjernkampen nasjonalpark.(Nå Langsua nasjonalpark) Se turbeskrivelse og kart her

Snuen, 1179 m.o.h.
Start fra Vestfjellvegen ved Oppsjøen. Derfra er det en setervei opp til Rokvamsetra. Videre stien til toppen av Snuen, ca. 4 km med noe stigning på slutten mot toppen.

Skardberga Natursti, med start fra Lundsetra
Se turbeskrivelse her

Folungtjerna Natursti, med start fra Folungtjernet
Se turbeskrivelse her

Rundtur om Røssjøkollane (1285 m.o.h.), Tørrisknattane (1213 m.o.h.), Solskiva (1184 m.o.h.) og Tronhus - En tur i Skjeggklokkas rike!
Start fra Vestfjellvegen Fv. 204 ved Storlægerplassen (mellom Lenningen og Oppsjøkrysset). Følg merket sti fra parkeringsplassen til Røssjøkollane. Svak stigning gjennom skogen, over myrer som passeres. Tregrensen nåes etter +-15min. Foran deg ser du Røssjøkollane med Djuptjernkampen og Solskiva til venstre. Etter ytterligere + - 5min. tar stien til Veslefjell av til høyre. Fortsett rett fram, kryss en bekk og gå +-10min. i skogen. Bratt stigning i vått terreng. Du passerer tregrensa nok en gang, og etter +-15min. med sterk stigning flater terrenget noe ut. Videre i +-20min. ser du Røssjøkollvatnet, på høyre side har du en stenvegg, til venstre en liten røys, og her tar stien av til venstre. Følg mosegrodd sti til et dalsøkk. Nå ser du  Djuptjernkampen, gå videre på stien langs høydedraget og nå er Tørrisknattane foran deg. Fortsett dit fra knatt til knatt, og fra der + - 15min. videre til Solskiva i sør.  Herfra følges sti ned langs ytterkanten til venstre til varde, herfra 50m til rødmerket sti som følges til Tronhus. Noen våte partier, skog det siste stykket. På Tronhus er det hesteslipp ved St.Hans og hestene beiter her til utpå høsten. Fra Tronhus følges seterveien tilbake til "hovedveien" ca. 15min. Vel ute på hovedveien (Fv 204) tar du til venstre og følger veien ca. 10min. til parkeringsplassen og bilen.
Normal tid på turen er +- 3,5 - 4,5 timer, alt avhengig av pauser og kondisjon. Turen kan selvfølgelig gåes i motsatt retning. God tur!


Skjeggklokker 1.jpg   Skjeggklokker.jpg
Skjeggklokke og andre spennende fjellplanter

På tur opp til Røssjøkollane, Solskiva og Djuptjernkampen vandrer du gjennom Nord-Europas rikeste forekomster av skjeggklokke (Campanula barbata). I vår del av verden vokser denne arten kun her, i og rundt Langsua nasjonalpark. De nærmeste vokseplassene finnes sør i Europa, i Sudetene og Alpene. Skjeggklokka ligner litt på den vanligere blåklokka, men den har som navnet sier skjegg (hår) på blomster, blad og stilk. Du finner den både langs stien i bjørkeskogen oppover på Røssjøkollane og nord for Geitberget. Ta deg derfor tid til en liten avstikker fra stien og nyt synet av en av våre virkelig eksklusive sjeldenheter! Skjeggklokka blomstrer i juli og august. Sammen med skjeggklokke finner du også andre spennende fjellplanter som rosenrot, fjellfiol, mogop, jåblom, snøsøte, marinøkkel og brudespore.

Liomseter- Svarthamar 
Se turbeskrivelse her

Liomseter - Revsjøene, 6,8km
Se turbeskrivelse og kart her

Liomseter - Lenningen, 15,2km
Se turbeskrivelse og kart her

Nordre Suluhøgda, 1120 m.o.h.
Start på merket sti fra Liomseter Turisthytte (ca. 4,5 km) eller fra Tortjønnplassen (4 km). Turen tar ca. 3 timer. Noe stigning mot toppen av fjellet. Turen er ikke lengre enn at den egner seg fint for barnefamilier.
Gausdal Fjellstyre har ryddet nytt råk i 2010 fra Liomseter til Nordre Suluhøgda i Gausdal Vestfjell. Det nye råket følger DNT stien mot Revsjøene, ca. 1 km, før det tar av østover mot N. Suluhøgda. Her følger man noen gamle råk som nå er ryddet, slik at man kan komme opp til N. Suluhøgda fra vest. For de som besøker Liomseter er N. Suluhøgda et populært turmål, og nå kan man gå en rundtur om N. Suluhøgda og nyte den fantastiske utsikten innover de indre fjellområdene, og mot Revsjøene.

Vetafjellet, 1113 m.o.h.
Ta bilen opp til Svatsum i Vestre Gausdal. Ta av til Revsjøveien og følg denne i ca. 9 km., til en p-plass på Revsjøveiens høyeste punkt. Vandre derfra sørover etter et traktor-råk til toppen av Vetafjellet. Lett tur på ca. 1,5 km.

Nordre Langsua, 1554 m.o.h.
Gausdals høyeste fjelltopp. Adkomst fra Revsjøen etter merket sti over Nonstjernene, 3 timers marsj, eller fra Liomseter 3-4 timers marsj etter traktorråk. Det er litt kortere fra Revsjøen, og man kan også overnatte i Nonstjønnbua.

Djupådalen 005..jpg
Utsikt fra Djupådalsvegen mot Auggedalen og Grøtåsvegen (t.h)

Grøtåshaugen, 980 m.o.h.
Fin tur til en fjelltopp lengst sør i Vestfjellet, med bl.a. utsikt over Mjøsa. Utgangspunkt fra setergrenda på Grøtåsen. Bilvei (bomvei) fra Vestre Gausdal opp til Grøtåsen 14 km. Omlag 2 km etter sti fra parkeringsplassen på Grøtåsen. Fin kveldstur med kafferast på toppen.

 Liumsetervegen - Revåa 002.jpg   Liumsetervegen - Revåa 012.jpg   Liumsetervegen - Revåa 013.jpg
Fra Liumseterveien går det råk opp til "brunstgropa", og like ved Revåa går det råk opp til en gammel boplass under Revåkampen.

"Livets råk" - rundsti og "Gammel boplass" 
 

Livets råk:Ta bilen innover Liumseterveien, ca. 10 km fra bommen, like før Revåa. Fra parkering ved lagringsplass for campingvogner, midtveies mellom Holsbru Kafé og Liomseter tar stien "Livets råk" av. "Livets råk" er en godt merket sti med røde hjerter. Råket går oppover i tildels ulendt terreng fra grustaket og mot Revåkampen. Ta en hvil ved "Brunstgropa". Her står det en benk, og det er ei bok du kan skrive navnet ditt i. Turen tar ca. 20 min.
Gammel boplass: Fra starten av "Livets råk" og ca. 100 meter videre etter Liumseterveien mot Revåa, er det skiltet et råk som går til en gammel boplass som ligger oppunder Revåkampen. Her er det tydelige spor og rester etter hus. Boplassen ligger ca. 1 km fra veien.


Ormtjernkampen og Snæreskampen.jpg  Storhaugen mot Torftsetra mot Snæra.jpg
Snæreskampen og Ormtjernkampen. Utsikt fra Storhaugen mot Toftsetra og Snæra.

Ormtjernkampen, 1128 m.o.h. - i den nye nasjonalparken - Langsua Nasjonalpark

Bomnøkkel på Holsbru Kafé. følg Ormtjønnsvegen 2,7 til Ormtjernsetra, herfra sti til toppen, ca. 1-1,5 times gange. Stien svinger til høyre etter du passerer tregrensa, rett fram går sti til Dokkampen. Relativt lett terreng. Det anbefales å gå samme stien ned. Veldig bratt sti ned fra toppen hvis du velger å gå annen vei enn opp. Vær obs her! En fantastisk fin utsikt fra toppen, og det kan sees til bl.a. Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen, og Synnfjellet. Det er typisk østlandsk urskogområde i liene under Ormtjernkampen og Dokkampen, og her kan man se sjelden også flora og fauna, og her finnes også bl.a. en av Nord-Europas få forekomster av Skjeggklokke. Skjeggklokka kan du se i slutten av august og begynnelsen av september.

Flere turforslag: 
Snæreskampen, Dokkampen, Storhaugen, Skjellbreia, Vågskardsfjellet og Revåkampen.


Blir turen for lang på en dag?

Overnatting på turene i Gausdal Vestfjell og Langsua nasjonalpark: Se mulighetene for å bruke åpne buer og hytter tilhørende Gausdal Fjellstyre, og Turistforeningens hytter.


Frøislands kilde, ca. 800 m.o.h.
Kilde med godt kaldt kildevann i veikanten i Oppsjølia ved Ormtjønnsvegen, langs Vestfjellvegen fv.204. Ca. 1km fra Holsbrua mot Fagernes. Det sies at vannet er helsebringende, og flere stopper her for å ta en kopp.
Kilden er godt synlig, og merket: Nils Frøisland's kilde. 17/11-1851.
Dette fine diktet står inngravert på en hjerteformet messingplate på steinen ved kilden:

Fjeldets friskhed - folkets frelse
Sol og luft og vand gir helse
Vandrer stop! Drik en kop
Stig saa freidig op mot topp


2009-2010 1631.jpg   2009-2010 1633.jpg   2009-2010 1632.jpg


Ønsker dere spesiell informasjon om Vestfjellet anbefaler vi at dere ringer til:
Gausdal Fjellstyre        + 47 61 22 32 35
Holsbru Kafé                + 47 90 26 62 69
Værskei Kafé               + 47 61 22 31 90
Liomseter Turisthytte  + 47 41 45 21 04

Flere turtips og info.,  les mer her:
www.gausdal-fjellstyre.org
http://torpa-fjellstyre.org/index.php/friluftsliv/turmuligheter   (Tur info. til Spåtind-toppen, Djuptjernkampen, Solskiva mm.)
Liomseter:
Storkvelvbu:
Haldorbu:
Lillehammer og omland turistforening
Jotunheimstien:
ut.no

Hvor langt har du gått?
Se forskjellige populære APP'er på www.runkeeper.com og last ned det du ønsker. RunKeeper har samme funksjonalitet som Cyclemeter. Se andre friluftsapper her

NATURVETTREGLENE:

 • Ikke brekk, skjær eller på annen måte skad planter og trær.
 • Ikke forstyrr dyr og fugler, inkludert reir og unger.
 • Husk å rydde opp etter deg!
 • Ikke kast avfall i naturen.
 • Bruk av ild er forbudt i perioden 15. april til 15. september.
 • Motorferdsel i utmark er i utgangspunktet forbudt.
 • Ikke tråkk i dyrket mark eller eng.
 • Unngå skrik og skrål.
 • Vis hensyn til andre friluftsfolk.
 • Lukk grind og le.
 • Husk båndtvangen.

Det er også mange merka stier i bygda og på kjølene.
Spør hos Gausdal kommunes turistinformasjon - Dikterportalen ved Aulestad i Follebu.
Tlf: +47 975 62 000. turistinfo@gausdal.kommune.no