Bookmark and Share | |
Hjem > Ut i naturen > Fiske i Gausdal

Fiske i Gausdal

Dokkelva ved Holsbrua.jpg

Røykeovn vd Kittilbutjernet.JPG

Gode fiskemuligheter

Gausdal har mange gode fiskevann og elver oppe på fjellet, og du kan også prøve deg nede i bygda i elvene Gausa, Jøra og Augga, med sideelver og bekker, som renner gjennom henholdsvis Østre Gausdal og Vestre Gausdal.

Det er flere fiskearter i Gausdal, og det vanligste å få på kroken eller i garnet er ørrett, men man kan også fiske røye, abbor, sik og gjedde.

Husk å desinfisere utstyr som har vært brukt i andre vassdrag før dere bruker det her!


Har du fått stor fisk?

Konkurranse: Største fisk premieres! Les mer her!

Ønsker dere mer info. og tips om fisking, eller å kjøpe kart, kontakt Dikterportalen - Turistinformasjonen i Gausdal, tlf. (+47) 975 62 000.
 

Fiskekort

Generelt i Norge må alle over 16 år kjøpe fiskekort, mens barn og unge under 16 år fisker gratis.

I Gausdal Statsallmenning og Fellesstrekningen er det gratis fiske for ungdom opp t.o.m. 20 år, men kort MÅ hentes hos kortutsteder.
Det selges både dagskort, 2-dagerskort, ukeskort og sesongkort for enkeltperson eller familiekort, så dette kan tilpasses behovet. De som selger fiskekort har gjerne også noen tips om utstyr og fiskeplasser, så ikke nøl med å spørre!
Fiskekort må løses, og vedtektene/fiskereglene for området du fisker i må følges! Brudd på disse vedtektene/fiskereglene er straffbart etter fjellovens § 37.
Det er tillatt å fiske hele året, men med begrensinger / forbud i visse perioder for visse områder.
Det er tillatt å fiske med stang, oter, garn, reiv (line), støkrok og håndsnøre, men ikke over alt, så sett deg godt inn i gjeldede reglement for området før du starter fiskinga! (Fiskeregler finner du på nettsidene som det henvises til nedenfor).
Fiskekort fåes kjøpt på bensinstasjoner, kaféer i fjellet, på overnattingsbedrifter, internett (www.inatur.no) og i forretninger. Det er selvbetjening/fiskekortautomat ved Holsbru Kafé, Liumsetervegen og Revsjøvegen.

Trykk her for kjøp av fiskekort på internett:
Gausdal Statsallmenning og fellesstrekningen (Gausdal Vestfjell) 
Østre Gausdal/Nordfjellet/Raudsjøen/Vesleseter m.m. (Skeikampen) 
Fiske i bygda, sone 9 (I elvene Gausa, Jøra og Augga)
Espedalsvatnet, Espedalen

Les mer om fiskeregler her: 
Østre Gausdal / Skeikampen Gausdal Statsallmenning og FellesstrekningenRevsjøene og Risåtjernene, Espedalen, Fisking i bygda i elvene Gausa, Jøra og Augga  se også internettsidene til Gausdal JFF , Gausdal Fjellstyre og www.inatur.no.

 

Fisking i bygda

Det må løses fiskekort for Laagen Fiskeelv, Sone 9, for fisking i søre del av bygda. (Se info. om  Sone 9).
Vår sone tilbyr fiske i elvene Gausa, Jøra og Augga. Tidligere har Gausa vært regnet som ei av landets beste ørrettelver. Mest attraktivt er fisket etter Gausa-ørretten, som er en egen storørrettstamme som har Gausa som gyteelv, og vandrer ut i Mjøsa etter oppvekst i elva. I senere tid er det tatt Gausaørretter på over 7 kilo. Ovenfor vandringshindringene Liesfossen og Holsfossen finnes elveørret. Opp til Moavika kan man også få andre fiskearter som harr, abbor, gjedde, lake og karpefiskarter. Det må regnes som svært god tilgjengelighet til elva de fleste steder.


Fiskekort for Fougnsetertjønnet selges av/på Lium i Follebu, Tlf.: (+47) 970-12346
Priser i 2016: Dagskort kr. 80,- og sesongkort kr. 200,-.

Fiskekort for strekningen ovenfor Liesfossen i Gausa går under kortet for Gausdal Nordfjell/Østre Gausdal/Raudsjøen/Vesleseter  m.m.

Fiskekort i Svatsum selges her:
Joker butikken, bomkassa til Gåsøyvegen og i Grønlia (før bommen til Revsjøvegen)

Gåsøya 006.jpg

 

Fisking i fjellet

Gode fiskevann og elver i fjellet finner man like ved bilveien, men de aller beste ligger nok et stykke fra bilvei, både i Gausdal Nordfjell, Skeikampen, Espedalen og Gausdal Vestfjell.
På Skeikampen er det mulig å fiske i de fleste vann og elver. Noen gode alternativ er Veslesetervatnet, Skeiselva, Sjøsetervatnet, Nisjua og Nisjuvatnet.  Det er spesielt tilrettelagt for bevegelseshemmede ved Veslesetervatnet (Austlid Fjellstue), og i Gausdal Vestfjell ved Valdrestjernet fiskedam. Det er populært å fiske i Vestfjellet, og spesielt i Dokkelva. Den er viden kjent for å være god fiskeelv både blant fluefiskere og andre, og det er også Fjelldokka og Revåa. Populære fiskevann er, for å nevne noen av de over 80 større eller mindre fiskevannene: Snæra, Dokkfløy, Dokkvatnet, Mjogsjøen og Ropptjønnet.
Fisking i Gausdal Vestfjell går under kort for Gausdal Statsallmenning og fellesstrekningen, og fisking i Gausdal Nordfjell/Skeikampen og Østre Gausdal går under kort for Østre Gausdal/Nordfjellet/Raudsjøen/Vesleseter m.m. 
I Espedalen er det populært å fiske sik, og kort selges for fiske i Espedalsvatnet, og her drives også næringsfiske med storruse.

Populært blant unge som eldre Gausdøler er Gausdal Jeger- og Fiskerforenings arrangement med familiedager og fiskekonkurranser på Revsjøen. Det er egne kort og regler for fisking her.

Fisketips for store og små fiskere i Nordfjellet ved Skeikampen. Les her!

Storfisk i fjellet

Det finnes også stor fisk i fjellvatnene i Gausdal Vestfjell / Langsua Nasjonalpark, og i Gausdal Nordfjell (som er fjellet i Østre Gausdal rundt Skeikampen, og på begge sider av Peer Gynt Vegen til kommunegrensa mot Ringebu). Det fortelles om at det er fisket ørrett på 12 kilo...

De fleste passer i stekepanna…

Selv om mange sportsfiskere drømmer om den helt store fangsten, er det ikke til å komme fra at de aller fleste fiskene som blir tatt i fjellet passer godt i en vanlig stekepanne. Det er vel det som er sjarmen med fjellfisket; rusle en tur i flotte omgivelser, bruke lett fiskeutstyr og sørge for at man kan få noen fisker til stekepanna – samtidig som man vet at det kan være storfisk som biter på neste kastet.
 

Fisketips i Gausdal Nordfjell / Skeikampen området
Trykk her!

Fisketips i Gausdal Vestfjell
Trykk her!

Fiskeutstyr til leie

Mangler du utstyr for å komme igang?
Forvil ikke - fiskestang, diverse sluker og fiskekroker leies ut på Velkomstsenteret på Skeikampen!
Les mer her: http://www.skeikampen.no/Nyheter/Nyhetsarkiv-2013/Fiskeutstyr-og-GPS/
 Liomseter Turisthytte leier også ut fiskestenger, så da er det bare å prøve lykken!
 

Kittilbu røykeri

Røyking av fisk
Gausdal Fjellstyre har satt opp en vedovn og laget røykeri ved Kittilbutjernet som ligger helt inntil Fv. 204 ved Kittilbu Utmarksmuseum i Gausdal Vestfjell. Her er det også bord og benker som kan benyttes!
Ovnen fyrer du opp i selv, henger fisken i huset og på en times tid er fisken klar!

Røyking av fisk i røykeovnen ved Kittilbutjernet hver dag - på egenhånd - ta med egen fisk! Ved kan kjøpes på museet rett over veien!


Røykeovn-instruks.JPG  Røykeovn vd Kittilbutjernet.JPG
Instruks for en vellykket røyking.    Røykeriet ligger idyllisk til ved Kittilbutjernet. 

 

NYTT i 2015

Nye fiskeregler
Ikke legg ut på fisketur uten å ha gjort deg kjent med de nye fiskeregler om bl.a. fredningstid i Gausdal Statsalmenning og Gausdal Nordfjell, les mer på inatur.no / www.gausdal-fjellstyre.org ....og husk fiskekort!

Tillatt med motorbåt
Det er nå tillatt med motorbåt på Dokkfløyvatnet i Gausdal Vestjfjell. Motor inntil 5hk. Det er ingen motorbåter til utleie, så man må evt. ta med båt og motor selv, og husk å desinfisere utstyr som har vært brukt i andre vassdrag før dere bruker det her.
Les mer på hjemmesiden til Gausdal Fjellstyre her

 
Skitt fiske!


Garnfiske.jpg    Garnfangst.jpg 

Nisjuvatnet 17.august 2016.jpeg

 

Les mer om muligheter for leie av båt, kano og kajakk, og bruk av åpne hytter/buer i Gausdal Vestfjell.